Gävle stad
Gävlestad.se facebookGävlestad.se instagramGävlestad.se twitter

Sevärdheter i Gävle stadGävlebocken

Gävlebocken - sedan 1966 sätts Gävlebocken upp på Slottstorget i Gävle till första advent varje år. Första året bocken sattes upp på Slottstorget i Gävle så brändes den på tolvslaget på nyårsnatten och gärningsmannen åtalades för dådet. Därefter fick Gävlebocken stå kvar 2 år i rad men 1968 sattes ett staket upp för att skydda bocken.

År 1969 brann bocken återigen på nyårsafton.

Under 1970-talet fick inte bocken stå orörd ett enda år men brändes inte alltid. 1971 slogs bocken sönder och 1973 stals bocken. 1976 så blev bocken påkörd av en student i en Volvo Amazon.

Under åren har många olika skyddsåtgärder gjorts, bland annat impregnering av bocken, vakter och övervakningskameror. 2004 hackades Gävle kommuns webbplats och meddelandet "burn bockjaevel" lämnades på både webbplatsen och på övervakningskameran som kunde ses på webben.

2005 sköts det eldpilar på bocken av två gärningsmän utklädda till tomte och pepparkaksgubbe. Dom senaste tre åren (2017, 2018 och 2019) är den enda gången bocken har fått stå orörd i 3 år i rad.
Invigningen av Gävlebocken


Sveriges järnvägsmuseum

Sveriges järnvägsmuseum - På Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle finns samlingar av historiska tåg.


Bönan

Bönan - ligger placerad utanför stadstempot med ett genuint fiskeläge. Här finns mycket att uppleva. Du kan köpa nyrökt böckling, den berömda Bönaböcklingen, och sik direkt av fiskarna.


Furuviksparken

Furuviksparken - En kombinerad park med nöjesfält och djurpark med 14 attraktioner och cirka 70 olika djurarter.
Furuviksparken


Monitor ERP Arena

Monitor ERP Arena - här spelar Brynäs IF sina hockeymatcher och andra evenemang så som idol, melodifestivalen och talang brukar också ske här.


Leklandet Delfinen

Leklandet Delfinen - Det perfekta stället att ta dina barn till, här kan barnen ha roligt i timmar med bollhav och rutschkanor.


Kybacka gård och älgpark

Kybacka gård och Älgpark - Följ med på vandring bland älgarna. Ta en ordentlig titt på skogens konung. Kybacka Älgpark ligger 5km söder om valbo.


Church street saloon

Church street - En restaurang med unikt cowboykoncept och riktigt god mat. Här slänger vi skalet från nötterna på golvet!


Gallerian nian

Gallerian nian - Ett köpcentrum i Gävle runt om Stortorget med ett 50-tal butiker.


Mackmyra whiskyby

Mackmyra whiskyby - Destilleri, whiskylager och besökscenter med restaurang som gränsar till Gävle.


Fängelsemuseet

Fängelsemuseet Ett spännande fängelsemuseum från 1600-talet. Guidade visningar i cellerna sker.

Gillar du det här innehållet? Dela till dina vänner